Рекордан пораст броја случајева Ковида-19 у свијету: Сваког дана нових 100.000 заражених

Танјуг
Рекордан пораст броја случајева Ковида-19 у свијету: Сваког дана нових 100.000 заражених

АТЛАНТА - Број нових случајева Ковида-19 у свијету расте брже него икада до сада, и гледајући седмични просјек, дневно се повећава за више од 100.000.

Док у априлу број новозаражених у једном дану никада није достигао 100.000, од 21. маја дневни пораст био је нижи од те бројке само у пет наврата, а 3. јуна је достигао 130.400, наводи Си-Ен-Ен, цитирајући статистичке податке Универзитета "Џонс Хопкинс".

Ова појава се дијелом може приписати чињеници да су капацитети тестирања знатно проширени, што ипак није свуда случај, па и даље није могуће пружити јасну слику за сваку земљу .

Многе од држава које су на почетку биле тешко погођене, као што су Кина, САД, Велика Британија, Италија, Шпанија и Француска, сада биљеже пад епидемије, али се чини да се ширење заразе и даље убрзава у многим земљама, нарочито у Јужној Америци, Африци и на Блиском истоку.

У Либији, Ираку, Уганди, Мозамбику и на Хаитију, број познатих случајева сваке седмице се удвостручује, а у Бразилу, Индији, Чилеу, Колумбији и Јужноафричкој Републици то се дешава на сваке двије седмице.

Свјетска здравствена организација упозорила је да се највећи раст броја случајева и даље биљежи на америчком континенту, гдје је дневни пораст већ седмицама већи од укупног у осталим дијеловима свијета.

Примјера ради, Бразил је у четвртак забиљежио више од 30.000 нових случајева заразе и 1.457 смртних исхода, па је укупан број заражених у тој земљи достигао готово 615.000, а број преминулих премашио 34.000.

Према статистици, лошије стоје само САД, гдје је укупно регистровано нешто испод 1,9 милиона случајева заразе и 108.211 смртних исхода, а дневни пораст броја инфицираних према седмичном просјеку сада износи око 21.000, а број умрлих 942.

Послије ублажавања рестриктивних мјера, групе новозаражених појављују се у једном броју земаља у којима је врхунац епидемије већ прошао, као што су Јужна Кореја, Њемачка и Кина, па постоји страх од другог таласа пандемије.

Према збирној статистици власти 214 земаља и територија широм свијета, број потврђених случајева вируса корона од децембра износи око 6,6 милиона, док је број умрлих 391.000, наводи Си-Ен-Ен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана