Рат из Сирије се прелива на Ирак

Aгенције
Рат из Сирије се прелива на Ирак

Њујорк - Извјестилац УН за Ирак Николај Младенов изјавио је пред Савјетом безбједности у Њујорку да ратни сукоб у сусједној Сирији подстиче тероризам и секташке тензије међу муслиманима у Ираку, што групама попут "Ал-Каиде" омогућује да склапа везе са сличним групама преко границе.

Младенов је рекао да су рјешавање сиријске кризе и усвајање регионалне стратегије против свих облика вјерског или секташког екстремизма "од виталног значаја за стабилизовање Ирака", пренијеле су агенције.

- Ирачки изазови се данас, и више него икад, не могу изоловано посматрати од ширих опасности са којима се регион суочава - казао је Младенов и указао да је у Ираку регистровано више од 202.000 сиријских избјеглица, од чега 98 одсто у ирачком дијелу Курдистана.

Према његовим ријечима, погоршање безбједносне ситуације у Ираку користе терористи и наоружане групе које подстичу секташку мржњу између сунита и шиита и настоје да подрију владу у Багдаду и њене званичнике.

Ирачки амбасадор при УН Мохамед Алхакин је упозорио да присуство готово 35.000 наоружаних странаца у Сирији "који се боре раме уз раме са зараћеним странама" претварају овај рат у секташки сукоб који се шири регионом.

- Ово је имало значајног утицаја на повећање учесталости терористичких напада у Ираку - оцијенио је Алхакин и додао да је то зато што се џихадисти и друге екстремистичке групе повезане с "Ал-Каидом" пребацују преко границе.

Алхаким је позвао Савјет безбједности да ова терористичка акта, која су проузроковала смрт неколико хиљада ирачких цивила, третира као "злочине против човјечности" и да се постара да починиоци буду изведени пред лице правде.

Савјет безбједности УН је саопштио да "најстроже осуђује" скорашње таласе терористичких напада у Ираку и истакао да "никакав терористички акт не може скренути Ирак с пута ка миру, демократији и реконструкцији".

У Ираку је у терористичким нападима између јула и октобра погинуло око 9.000 ирачких цивила и војника, а хиљаде су рањене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана