Rat iz Sirije se preliva na Irak

Agencije
Rat iz Sirije se preliva na Irak

Njujork - Izvjestilac UN za Irak Nikolaj Mladenov izjavio je pred Savjetom bezbjednosti u Njujorku da ratni sukob u susjednoj Siriji podstiče terorizam i sektaške tenzije među muslimanima u Iraku, što grupama poput "Al-Kaide" omogućuje da sklapa veze sa sličnim grupama preko granice.

Mladenov je rekao da su rješavanje sirijske krize i usvajanje regionalne strategije protiv svih oblika vjerskog ili sektaškog ekstremizma "od vitalnog značaja za stabilizovanje Iraka", prenijele su agencije.

- Irački izazovi se danas, i više nego ikad, ne mogu izolovano posmatrati od širih opasnosti sa kojima se region suočava - kazao je Mladenov i ukazao da je u Iraku registrovano više od 202.000 sirijskih izbjeglica, od čega 98 odsto u iračkom dijelu Kurdistana.

Prema njegovim riječima, pogoršanje bezbjednosne situacije u Iraku koriste teroristi i naoružane grupe koje podstiču sektašku mržnju između sunita i šiita i nastoje da podriju vladu u Bagdadu i njene zvaničnike.

Irački ambasador pri UN Mohamed Alhakin je upozorio da prisustvo gotovo 35.000 naoružanih stranaca u Siriji "koji se bore rame uz rame sa zaraćenim stranama" pretvaraju ovaj rat u sektaški sukob koji se širi regionom.

- Ovo je imalo značajnog uticaja na povećanje učestalosti terorističkih napada u Iraku - ocijenio je Alhakin i dodao da je to zato što se džihadisti i druge ekstremističke grupe povezane s "Al-Kaidom" prebacuju preko granice.

Alhakim je pozvao Savjet bezbjednosti da ova teroristička akta, koja su prouzrokovala smrt nekoliko hiljada iračkih civila, tretira kao "zločine protiv čovječnosti" i da se postara da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Savjet bezbjednosti UN je saopštio da "najstrože osuđuje" skorašnje talase terorističkih napada u Iraku i istakao da "nikakav teroristički akt ne može skrenuti Irak s puta ka miru, demokratiji i rekonstrukciji".

U Iraku je u terorističkim napadima između jula i oktobra poginulo oko 9.000 iračkih civila i vojnika, a hiljade su ranjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana