Распад због Штрахеовог повратка у политику

Агенције
Распад због Штрахеовог повратка у политику

БЕЧ - У бечком огранку Слободарске партије Аустрије почеле су подјеле, јер су три посланика објавила иступање из странке и оснивање нове партије, која би могла да омогући повратак Хајнц-Кристијана Штрахеа, који је, усљед корупционашке афере “Ибица”, морао да се повуче са свих политичких функција, а тако и са чела слободараца.

Посланици Карл Барон, Дитрих Копс и Клаус Хандлер су на јучерашњој конференцији за штампу саопштили да ће основати “Савез за Аустрију”. 

Иначе ова три посланика основаће у бечкој Скупштини сопствени посланички клуб, пошто су за стицање статуса клуба потребна три мандата.
Копс је рекао да нова странка жели око себе да окупи многе разочаране гласаче ФПО-а и оне који нису излазили на бирачка мјеста. 

- Потенцијал је велики - сматра Барон, додајући да је разлика између нове партије и ФПО-а то што нова странка нема “анти-Штрахе курс”.

Планирано је да нова странка изађе на сљедеће изборе у Бечу, који треба да буду одржани идуће године. План је, како су нагласили, да придобију Штрахеа да прихвати улогу носиоца листе.

Оснивање нове странке подијелиће ФПО, који је, уздрман афером “Ибица”, у сталном паду популарности.
Лидер ФПО-а Норберт Хофер се огласио након што су три посланика објавила иступање из странке и оснивање нове.

- “Савез Ибица” је основан и мораће да сноси пуну одговорност за догађаје који ће услиједити - поручио је он преко “Твитера”, поредивши актуелно отцјепљење посланика ФПО-а са некадашњим отцјепљењем министара из редова те партије око ранијег лидера Јерга Хајдера и оснивање “Савеза за будућност Аустрије” 2005. године.

ФПО је најавио да намјерава да из странке искључи Штрахеа, а већ дуго се спекулише да би он након тога могао да формира сопствену партију.

Због прича о повратку Штрахеа на политичку сцену и преузимања посланичког мандата у Бечу, ако се повуче један од посланика ФПО-а, слободарци су “натјерали” своје посланике да потпишу документ којим се обавезују на останак у странци, а који Барон није желио да потпише. 

 

Истрага

Иза афере “Ибица” не стоји никаква криминална организација, а ни обавјештајна служба, у то су сигурни чланови истражног тима, који је успио да скупи доста сазнања о позадини видео-материјала који је “срушио”, како некадашњег лидера ФПО-а Хајнц-Кристијана Штрахеа, тако и индиректно аустријску владу канцелара Себастијана Курца.

Специјални тим који се бави овим случајем, како је саопштено, до сада је покренуо истрагу против седам особа, спровео 40 саслушања, 15 претреса станова и имао увид у 36 жиро-рачуна.

Према актуелном стању ствари, најмање су двије особе планирале и спровеле акцију снимања видеа, прије двије године, на Ибици, у којем Штрахе једној наводној рођаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци и то уз заобилажење контролних органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана