Raspad zbog Štraheovog povratka u politiku

Agencije
Raspad zbog Štraheovog povratka u politiku

BEČ - U bečkom ogranku Slobodarske partije Austrije počele su podjele, jer su tri poslanika objavila istupanje iz stranke i osnivanje nove partije, koja bi mogla da omogući povratak Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je, usljed korupcionaške afere “Ibica”, morao da se povuče sa svih političkih funkcija, a tako i sa čela slobodaraca.

Poslanici Karl Baron, Ditrih Kops i Klaus Handler su na jučerašnjoj konferenciji za štampu saopštili da će osnovati “Savez za Austriju”. 

Inače ova tri poslanika osnovaće u bečkoj Skupštini sopstveni poslanički klub, pošto su za sticanje statusa kluba potrebna tri mandata.
Kops je rekao da nova stranka želi oko sebe da okupi mnoge razočarane glasače FPO-a i one koji nisu izlazili na biračka mjesta. 

- Potencijal je veliki - smatra Baron, dodajući da je razlika između nove partije i FPO-a to što nova stranka nema “anti-Štrahe kurs”.

Planirano je da nova stranka izađe na sljedeće izbore u Beču, koji treba da budu održani iduće godine. Plan je, kako su naglasili, da pridobiju Štrahea da prihvati ulogu nosioca liste.

Osnivanje nove stranke podijeliće FPO, koji je, uzdrman aferom “Ibica”, u stalnom padu popularnosti.
Lider FPO-a Norbert Hofer se oglasio nakon što su tri poslanika objavila istupanje iz stranke i osnivanje nove.

- “Savez Ibica” je osnovan i moraće da snosi punu odgovornost za događaje koji će uslijediti - poručio je on preko “Tvitera”, poredivši aktuelno otcjepljenje poslanika FPO-a sa nekadašnjim otcjepljenjem ministara iz redova te partije oko ranijeg lidera Jerga Hajdera i osnivanje “Saveza za budućnost Austrije” 2005. godine.

FPO je najavio da namjerava da iz stranke isključi Štrahea, a već dugo se spekuliše da bi on nakon toga mogao da formira sopstvenu partiju.

Zbog priča o povratku Štrahea na političku scenu i preuzimanja poslaničkog mandata u Beču, ako se povuče jedan od poslanika FPO-a, slobodarci su “natjerali” svoje poslanike da potpišu dokument kojim se obavezuju na ostanak u stranci, a koji Baron nije želio da potpiše. 

 

Istraga

Iza afere “Ibica” ne stoji nikakva kriminalna organizacija, a ni obavještajna služba, u to su sigurni članovi istražnog tima, koji je uspio da skupi dosta saznanja o pozadini video-materijala koji je “srušio”, kako nekadašnjeg lidera FPO-a Hajnc-Kristijana Štrahea, tako i indirektno austrijsku vladu kancelara Sebastijana Kurca.

Specijalni tim koji se bavi ovim slučajem, kako je saopšteno, do sada je pokrenuo istragu protiv sedam osoba, sproveo 40 saslušanja, 15 pretresa stanova i imao uvid u 36 žiro-računa.

Prema aktuelnom stanju stvari, najmanje su dvije osobe planirale i sprovele akciju snimanja videa, prije dvije godine, na Ibici, u kojem Štrahe jednoj navodnoj rođaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci i to uz zaobilaženje kontrolnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana