Распад Чехославачке мапа пута за независност Шкотске

Срна
Распад Чехославачке мапа пута за независност Шкотске

Праг - У случају да у Шкотској на сутрашњем референдуму буде потврдан одговор за независност, приликом разлаза Шкоти и Британци треба да се угледају на некадашњу Чехословачку - наводи Асошијејтед прес.

Познат као "плишани развод" - распад Чехословачке није био ни близу избијања сецесионистичких сукоба као што је то био случај у бившој СФРЈ.

Све је протекло мирно и глатко попут "плишане револуције" којом је са власти свргнут комунистички режим.

Чехословачка је формирана из два дијела аустроугарског царства, које је нестало након Првог свјетског рата. Кључни дио распада биле су несугласице око политичких и економских реформи након окончања четири деценије комунизма.

Словаци су жељели да задрже заједничку валуту, али несугласице у економијама двије новонастале државе значио је да се монетарна унија распала након само шет седмица.

Послије 8. фебруара, људи су добили рок од четири дана да сав свој новац ставе у банке и на новчанице су стављене чешке или словачке ознаке.

Цјелокупна операција протекла је без проблема и сада се сматра примјером, који треба слиједити.

Национална застава била је мањи проблем након што је Чешка донијела одлуку да настави да користи Чехословачку.

Националне химне представљале су још мањи проблем. Строфа на чешком језику постала је Чешка национална химна, а Словаци су узели дио на словачком језику и  додали још једну строфу.

На исти начин рјешено је и питање грба. Лав је на чешком грбу, а у Словачкој је двоструки крст.

Некадашњи дисидент Вацлав Хавел првобитно је био против сепарације и поднио је оставку на функцију предсједника 1992. године али је десет година касније признао да је "добро што се распад десио".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана