Путин: С великом пажњом сам проучио план Кине о Украјини, размотрићемо то питање

Танјуг
Путин: С великом пажњом сам проучио план Кине о Украјини, размотрићемо то питање

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Москва проучавала приједлоге Пекинга за рјешење сукоба у Украјини и да је отворена за преговарачки процес.

Он је то рекао током сусрета са предсједником Кине Си Ђинпингом и истакао да зна да Кина полази од принципа правде и поштовања основних одредби међународног права.

Руски предсједник је саопштио да је пажљиво проучио план Кине за решавање кризе у Украјини.

"Увијек смо отворени за преговарачки процес и свакако ћемо разговарати о свим овим питањима, укључујући и ваше иницијативе, које безусловно поштујемо", нагласио је Путин, преноси Тасс.

Према ријечима руског лидера односи Москве и Пекинга доприносе јачању мултиполарног света.

"У цјелини, наша интеракција на међународној сцени несумњиво доприноси јачању темељних принципа свјетског поретка и мултиполарног система", рекао је Путин.

Путин је рекао да Москва и Пекинг имају много заједничких циљева и задатака и истакао да зна да кинески предсједник лично, као пријатељ Русије, поклања велику пажњу развоју кинеско-руских односа, преноси Риа Новости.

Он је изразио увјерење да ће Кина на челу са Си Ђинпингом наставити да се развија и остварује своје циљеве.

"Кина је последњих година направила колосалан искорак у свом развоју и успоставила прилично ефикасан систем економског развоја и јачања земље. То изазива истинско интересовање широм свијета, а ми вам чак помало и завидимо. Сигуран сам да ће под вашим руководством Кина направити даље кораке у свом развоју и остварити циљеве које сте поставили", рекао је Путин.

Истакао је и да му је драго што је могао и лично да честита Сију на реизбору за предсједника.

"Поштовани господине предсједниче, драги пријатељу. Драго ми је што имам прилику да Вам лично честитам на поновном избору за предсједника Кине. То је постало могуćе захваљујући чињеници да кинески народ и његов представници виде праву вриједност вашег рада током претходних деценија", рекао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана