Putin: S velikom pažnjom sam proučio plan Kine o Ukrajini, razmotrićemo to pitanje

Tanjug
Putin: S velikom pažnjom sam proučio plan Kine o Ukrajini, razmotrićemo to pitanje

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva proučavala prijedloge Pekinga za rješenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces.

On je to rekao tokom susreta sa predsjednikom Kine Si Đinpingom i istakao da zna da Kina polazi od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava.

Ruski predsjednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

"Uvijek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo", naglasio je Putin, prenosi Tass.

Prema riječima ruskog lidera odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta.

"U cjelini, naša interakcija na međunarodnoj sceni nesumnjivo doprinosi jačanju temeljnih principa svjetskog poretka i multipolarnog sistema", rekao je Putin.

Putin je rekao da Moskva i Peking imaju mnogo zajedničkih ciljeva i zadataka i istakao da zna da kineski predsjednik lično, kao prijatelj Rusije, poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, prenosi Ria Novosti.

On je izrazio uvjerenje da će Kina na čelu sa Si Đinpingom nastaviti da se razvija i ostvaruje svoje ciljeve.

"Kina je poslednjih godina napravila kolosalan iskorak u svom razvoju i uspostavila prilično efikasan sistem ekonomskog razvoja i jačanja zemlje. To izaziva istinsko interesovanje širom svijeta, a mi vam čak pomalo i zavidimo. Siguran sam da će pod vašim rukovodstvom Kina napraviti dalje korake u svom razvoju i ostvariti ciljeve koje ste postavili", rekao je Putin.

Istakao je i da mu je drago što je mogao i lično da čestita Siju na reizboru za predsjednika.

"Poštovani gospodine predsjedniče, dragi prijatelju. Drago mi je što imam priliku da Vam lično čestitam na ponovnom izboru za predsjednika Kine. To je postalo moguće zahvaljujući činjenici da kineski narod i njegov predstavnici vide pravu vrijednost vašeg rada tokom prethodnih decenija", rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana