Путин разговарао са Нинистом

Срна
Путин разговарао са Нинистом

ХЕЛСИНКИ - Руски предсједник Владимир Путин разговарао је данас телефоном са финским предсједником Саулијем Нинистом, који је изнио планове те земље да се придружи НАТО-у, као и разлоге за ту одлуку, саопштено је из Кремља.

Путин је истакао да би одустајање од традиционалне политике војне неутралности било погрешно, пошто не постоји пријетња по безбједност Финске.

“Таква промјена у спољној политици могла би да има негативан утицај на руско-финске односе, који су годинама грађени у духу добросусједства и партнерске сарадње, а били су од заједничке користи”, наводи се у саопштењу Кремља, преноси агенција РИА “Новости”.

Како се додаје у саопштењу, лидери су разговарали и о ситуацији у Украјини, а Путин је изнио процијену да је украјинска страна суспендовала разговоре представника Москве и Кијева.

У саопштењу из канцеларије финског предсједника истиче се да је Нинисто рекао руском лидеру да су безбједносно окружење Финске измијенили захтјеви Москве с краја прошле године с циљем спречавања земаља да се придруже Алијанси и операција покренута крајем фебруара у Украјини.

Нинисто је, додаје се, објавио да је Финска одлучила да наредних дана затражи чланство у НАТО-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана