Putin razgovarao sa Ninistom

Srna
Putin razgovarao sa Ninistom

HELSINKI - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom, koji je iznio planove te zemlje da se pridruži NATO-u, kao i razloge za tu odluku, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je istakao da bi odustajanje od tradicionalne politike vojne neutralnosti bilo pogrešno, pošto ne postoji prijetnja po bezbjednost Finske.

“Takva promjena u spoljnoj politici mogla bi da ima negativan uticaj na rusko-finske odnose, koji su godinama građeni u duhu dobrosusjedstva i partnerske saradnje, a bili su od zajedničke koristi”, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi agencija RIA “Novosti”.

Kako se dodaje u saopštenju, lideri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, a Putin je iznio procijenu da je ukrajinska strana suspendovala razgovore predstavnika Moskve i Kijeva.

U saopštenju iz kancelarije finskog predsjednika ističe se da je Ninisto rekao ruskom lideru da su bezbjednosno okruženje Finske izmijenili zahtjevi Moskve s kraja prošle godine s ciljem sprečavanja zemalja da se pridruže Alijansi i operacija pokrenuta krajem februara u Ukrajini.

Ninisto je, dodaje se, objavio da je Finska odlučila da narednih dana zatraži članstvo u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana