Путин: Покушај увођења санкција из политичких разлога

Срна
Foto: Архива

МОСКВА  - ЕУ покушава да уведе санкције руском нафтном и гасном сектору "апсолутно из политичких разлога" и под притиском САД, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.

Путин је у обраћању на састанку са званичницима о развоју нафтне индустрије рекао да су западни политички лидери спекулисали "о апсолутно природној забринутости многих људи на планети поводом климатских питања" и умањили значај традиционалних угљоводоничних извора енергије, а истовремено прецијенили учинак улоге алтернативне енергије.

Он сматра да је то допринијело садашњој енергетској кризи, за коју западни званичници сада покушавају да окриве Русију, преноси "Спутњик".

"Видимо данас да, из апсолутно политичких разлога и због својих амбиција, под притиском свог америчког господара, европске земље уводе све више санкција на тржишту нафте и гаса. Све то изазива инфлацију и, умјесто да признају своје грешке, траже кривца на другом мјесту", изјавио је Путин.

Брисел покушава да уведе нови, шести пакет санкција против Москве поводом кризе у Украјини, а мјере обухватају ембарго на руску нафту.

Мађарска се успротивила овој мјери и захтијева надокнаду поредећи економске посљедице усљед хипотетичких губитака руских енергената са "атомском бомбом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана