Putin: Pokušaj uvođenja sankcija iz političkih razloga

Srna
Foto: Arhiva

MOSKVA  - EU pokušava da uvede sankcije ruskom naftnom i gasnom sektoru "apsolutno iz političkih razloga" i pod pritiskom SAD, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je u obraćanju na sastanku sa zvaničnicima o razvoju naftne industrije rekao da su zapadni politički lideri spekulisali "o apsolutno prirodnoj zabrinutosti mnogih ljudi na planeti povodom klimatskih pitanja" i umanjili značaj tradicionalnih ugljovodoničnih izvora energije, a istovremeno precijenili učinak uloge alternativne energije.

On smatra da je to doprinijelo sadašnjoj energetskoj krizi, za koju zapadni zvaničnici sada pokušavaju da okrive Rusiju, prenosi "Sputnjik".

"Vidimo danas da, iz apsolutno političkih razloga i zbog svojih ambicija, pod pritiskom svog američkog gospodara, evropske zemlje uvode sve više sankcija na tržištu nafte i gasa. Sve to izaziva inflaciju i, umjesto da priznaju svoje greške, traže krivca na drugom mjestu", izjavio je Putin.

Brisel pokušava da uvede novi, šesti paket sankcija protiv Moskve povodom krize u Ukrajini, a mjere obuhvataju embargo na rusku naftu.

Mađarska se usprotivila ovoj mjeri i zahtijeva nadoknadu poredeći ekonomske posljedice usljed hipotetičkih gubitaka ruskih energenata sa "atomskom bombom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana