Путин: Очигледан тренд опадања инфлације

Срна
Foto: Спутник

БИШКЕК - Инфлација у Русији опада и тај тренд је очигледан, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

"Имамо очигледан тренд опадања у смислу инфлације. То је важно за све наше земље, јер макроекономски индикатори у руској економији на овај или онај начин утичу на све наше економије", рекао је Путин на састанку Врховног евроазијског економског савјета у Бишкеку.

Према његовим ријечима, стопа инфлације за ову годину биће прихватљива за руску економију и износиће 12,2 одсто, те да се сљедеће године очекује пад на пет одсто или чак ниже.

Путин је напоменуо да су земље Евроазијске економске уније /ЕАЕУ/ успјеле да разне макроекономске индикаторе, укључујући оне повезане са инфлацијом, задрже на разумном нивоу.

Руски лидер нагласио је да ће руски БДП у 2022. години, супротно предвиђањима, бити смањен за само 2,9 одсто, те да се очекује позитивна динамика у будућности.

"Што се тиче генералног развоја економије, пад је био прогнозиран на око 20 одсто. Пад у овој години биће 2,9 одсто, а у сљедећој очекујемо да буде 0,9 одсто. Наставићемо позитиван тренд у будућности", истакао је Путин.

Путин је навео да се очекује смањење нивоа дефицита у федералном буџету са тренутних два одсто ове и сљедеће године на 0,7 одсто у 2025. години, док се у 2024. години очекује дефицит од 1,4 одсто.

"Сигуран сам да ћемо то успјети да урадимо", додао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана