Putin: Očigledan trend opadanja inflacije

Srna
Foto: Sputnik

BIŠKEK - Inflacija u Rusiji opada i taj trend je očigledan, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Imamo očigledan trend opadanja u smislu inflacije. To je važno za sve naše zemlje, jer makroekonomski indikatori u ruskoj ekonomiji na ovaj ili onaj način utiču na sve naše ekonomije", rekao je Putin na sastanku Vrhovnog evroazijskog ekonomskog savjeta u Biškeku.

Prema njegovim riječima, stopa inflacije za ovu godinu biće prihvatljiva za rusku ekonomiju i iznosiće 12,2 odsto, te da se sljedeće godine očekuje pad na pet odsto ili čak niže.

Putin je napomenuo da su zemlje Evroazijske ekonomske unije /EAEU/ uspjele da razne makroekonomske indikatore, uključujući one povezane sa inflacijom, zadrže na razumnom nivou.

Ruski lider naglasio je da će ruski BDP u 2022. godini, suprotno predviđanjima, biti smanjen za samo 2,9 odsto, te da se očekuje pozitivna dinamika u budućnosti.

"Što se tiče generalnog razvoja ekonomije, pad je bio prognoziran na oko 20 odsto. Pad u ovoj godini biće 2,9 odsto, a u sljedećoj očekujemo da bude 0,9 odsto. Nastavićemo pozitivan trend u budućnosti", istakao je Putin.

Putin je naveo da se očekuje smanjenje nivoa deficita u federalnom budžetu sa trenutnih dva odsto ove i sljedeće godine na 0,7 odsto u 2025. godini, dok se u 2024. godini očekuje deficit od 1,4 odsto.

"Siguran sam da ćemo to uspjeti da uradimo", dodao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana