Путин и Си ће данас званично разговарати у Кремљу

Танјуг
Путин и Си ће данас званично разговарати у Кремљу

МОСКВА- Предсjедници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, који је други дан у посjети Русији, данас ће имати званичне разговоре у Кремљу, а Москва очекује да ће теме бити енергетика, војна сарадња, трговина и ситуација у вези са Украјином.

Савjетник предсjедника Русије Јуриј Ушаков очекује да ће питања везана за енергетику можда бити тема детаљних разговора, преноси ТАС С.

Ушаков је навео и да ће дискусија о међународним темама бити усресређена на Украјину.

Предсjедници Русије и Кине ће током другог дана посjете  Си Ђинпинга Русији имати густ распоред.

Након званичног представљања делегација, услиједиће двије рунде преговора, церемонија потписивања докумената, заједничка конференција за медије и ручак.

Очекује се да ће након разговора Путин и Си потписати два заједничка саопштења.

Прво ће бити везано за проширење свеобухватног партнерства и стратешке сарадње двије земље, а друго за развој главних праваца економске сарадње Русије и Кине до 2030. године.

Пре разговора у Кремљу, очекује се да ће се Си срести са руским премијером Михаилом Мишустином.

- Стратешки избор Пекинга је јачање и развој односа са Москвом и овај курс остаје непромијењен - изјавио је Си Ђинпинг током неформалног састанка са руским колегом Владимиром Путином у Москви, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.

Кинески лидер, који је јуче допутовао у тродневну државну посјету Русији, са Путином је разговарао у формату тет-а-тет, потом и на  вечери, а разговори су трајали четири и по сата.

Шефови две државе разговарали су о билатералној сарадњи и ситуацији у Украјини, као и о плану који је предложио Пекинг за решавање сукоба у Украјини.

-Двије земље, као највећи сусједи и партнери у свеобухватној стратешкој сарадњи, једна другу сматрају приоритетом у својој дипломатији и спољној политици - истакао је Си, наведено је у саопштењу кинеског министарства које преноси агенција РИА Новости.

Навео је да је Кина увијек водила независну спољну политику и да је јачање и развој односа са Русијом стратешки избор Кине, заснован на сопственим фундаменталним интересима и општој тенденцији свјетског развоја.

Си Ђинпинг је нагласио да „општи курс јачања стратешке сарадње Кине и Русије остаје непромијењен“.

-И Кина и Русија улажу напоре да спроведу национални развој и препород, обје земље подржавају мултиполарност свијета и промовишу демократизацију међународних односа - казао је кинески лидер.

Си је навео да је Кина спремна да настави да игра конструктивну улогу у промовисању политичког рјешења украјинског питања.

Кинеско министарство наводи да су стране темељно размијениле мишљења о украјинском питању.

Си је нагласио да су, историјски гледано, сукоби увијек рјешавани дијалогом и преговорима.

Подсјетио је да је  Кина недавно објавила документ са ставом који позива на политичко рјешење украјинске кризе, напуштање хладноратовског менталитета и једностраних санкција.

Си Ђинпинг је напоменуо да, што је више потешкоћа и контрадикторности, то је важније оставити простор за мир и дијалог.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана