Putin i Si će danas zvanično razgovarati u Kremlju

Tanjug
Putin i Si će danas zvanično razgovarati u Kremlju

MOSKVA- Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, koji je drugi dan u posjeti Rusiji, danas će imati zvanične razgovore u Kremlju, a Moskva očekuje da će teme biti energetika, vojna saradnja, trgovina i situacija u vezi sa Ukrajinom.

Savjetnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov očekuje da će pitanja vezana za energetiku možda biti tema detaljnih razgovora, prenosi TAS S.

Ušakov je naveo i da će diskusija o međunarodnim temama biti usresređena na Ukrajinu.

Predsjednici Rusije i Kine će tokom drugog dana posjete  Si Đinpinga Rusiji imati gust raspored.

Nakon zvaničnog predstavljanja delegacija, uslijediće dvije runde pregovora, ceremonija potpisivanja dokumenata, zajednička konferencija za medije i ručak.

Očekuje se da će nakon razgovora Putin i Si potpisati dva zajednička saopštenja.

Prvo će biti vezano za proširenje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje dvije zemlje, a drugo za razvoj glavnih pravaca ekonomske saradnje Rusije i Kine do 2030. godine.

Pre razgovora u Kremlju, očekuje se da će se Si sresti sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.

- Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom i ovaj kurs ostaje nepromijenjen - izjavio je Si Đinping tokom neformalnog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski lider, koji je juče doputovao u trodnevnu državnu posjetu Rusiji, sa Putinom je razgovarao u formatu tet-a-tet, potom i na  večeri, a razgovori su trajali četiri i po sata.

Šefovi dve države razgovarali su o bilateralnoj saradnji i situaciji u Ukrajini, kao i o planu koji je predložio Peking za rešavanje sukoba u Ukrajini.

-Dvije zemlje, kao najveći susjedi i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, jedna drugu smatraju prioritetom u svojoj diplomatiji i spoljnoj politici - istakao je Si, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi agencija RIA Novosti.

Naveo je da je Kina uvijek vodila nezavisnu spoljnu politiku i da je jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom strateški izbor Kine, zasnovan na sopstvenim fundamentalnim interesima i opštoj tendenciji svjetskog razvoja.

Si Đinping je naglasio da „opšti kurs jačanja strateške saradnje Kine i Rusije ostaje nepromijenjen“.

-I Kina i Rusija ulažu napore da sprovedu nacionalni razvoj i preporod, obje zemlje podržavaju multipolarnost svijeta i promovišu demokratizaciju međunarodnih odnosa - kazao je kineski lider.

Si je naveo da je Kina spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rješenja ukrajinskog pitanja.

Kinesko ministarstvo navodi da su strane temeljno razmijenile mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Si je naglasio da su, istorijski gledano, sukobi uvijek rješavani dijalogom i pregovorima.

Podsjetio je da je  Kina nedavno objavila dokument sa stavom koji poziva na političko rješenje ukrajinske krize, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i jednostranih sankcija.

Si Đinping je napomenuo da, što je više poteškoća i kontradiktornosti, to je važnije ostaviti prostor za mir i dijalog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana