Путин: Договорено постављање тактичког нуклеарног оружја у Бјелорусији

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да је Москва постигла договор са сусједном Бјелорусијом о постављању тактичког нуклеарног оружја на бјелоруској територији.

"Договорили смо се са (предсједником Бјелорусије Александром) Лукашенком да ћемо поставити тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусију без кршења режима неширења", рекао је Путин у интервју руским медијима.

Према његовим ријечима, оваква одлука донесена је послије саопштења Велике Британије да ће Кијеву слати оружје са осиромашеним уранијумом.

Руски предсједник је изразио неслагање са тврдњама западних политичара и медија да оружје са осиромашеним уранијумом које се шаље Кијеву неће имати никакве здравствене или друге посљедице, преноси ТАСС.

Путин је рекао да ће Русија одговорити на евентуалну примјену муниције са осиромашеним уранијумом.

Он је истакао да западне земље неће моћи да испоруче довољно оружја Украјини да би та земља надмашила Русију на линијама фронта.

"Пријетње, наравно, постоје. Када се оружје испоручује земљи са којом имамо сукоб, то је увијек пријетња. Колико се оне могу процијенити, наравно да су нам познати планови за снабдијевање", рекао је Путин.

Он је додао да је најављени милион граната за Украјину "значајна количина".

"Милион - да ли је то много или мало? Ово је значајна количина. Прије свега, водеће земље НАТО-а, рецимо САД, према нашим информацијама, произведу око 14.000 до 15.000 граната мјесечно. Оружане снаге Украјине, према процјенама наше војске, користе до 5.000 граната дневно за борбена дејства", рекао је Путин, преноси "Спутњик".

Он је додао да је Москва због тога забринута и да је ово "покушај да се продужи сукоб", те да ће "довести само до веће трагедије".

Путин је напоменуо да Русија неће дозволити "претјерану милитаризацију" своје економије и да до данас није смањила цивилну изградњу, здравство, образовање и развој инфраструктуре, али да ће Запад бити приморан на то.

"НАТО планира да у Украјину пошаље између 420 и 440 тенкова. Овдје је исто као и са муницијом. Током овог периода произвешћемо и модернизовати преко 1.600 тенкова, рекао је Путин и нагласио да ће "укупни број тенкова руске армије бити три пута већи од броја тенкова Оружаних снага Украјине", а можда и више од три пута. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана