Птичији грип у конзумном млијеку

СРНА
Птичији грип у конзумном млијеку

ВАШИНГТОН- Честице птичјег грипа пронађене су у узорцима конзумног млијека у САД, саопштено је из Управе за храну и лијекове /ФДА/.

"Вирус је раније откривен у сировом млијеку. Иако ће пастеризација вјероватно деактивирати вирус, не очекује се да ће процес у потпуности уклонити присуство вирусних честица", наводи се у саопштењу.

Национална анкета ФДА је даље открила трагове птичјег грипа у "млијеку обољелих животиња, у систему за прераду и на полицама". "До данас нисмо видјели ништа што би промијенило нашу процјену да је комерцијално снабдијевање млијеком безбједно.

Уколико се у процесу тестирања пронађе генетски материјал вируса, то не значи да узорак садржи нетакнут, заразни патоген", истиче се у саопштењу.

Док ФДА инсистира да нема стварне забринутости за безбједност пастеризованих мљечних производа, друге агенције кажу да производи од болесних крава не би требало да буду на полицама, преноси "Раша тудеј".

"Само млијеко здравих животиња је дозвољено за дистрибуцију у међудржавну трговину за људску исхрану", написала је Национална федерација произвођача млијека на својој веб-страници.

У међувремену, Министарство пољопривреде САД објавило је да је од понедјељка, 22. априла, птичји грип пронађен у 33 стада музних крава у осам држава.

Лист "Вашингтон пост" пише да иако високопатогена птичја инфлуенца циркулише више од 20 година, њено ширење на говеда изазива узбуну.

"Забринутост је што се појављује у много више узорака, што значи да је инфекција раширенија у крдима мијечних крава него што смо мислили", рекао је неименовани амерички званичник задужен за јавно здравље за "Вашингтон пост".

Министарство и ФДА позвали су потрошаче да избјегавају да пију сирово млијеко како се ситуација развија. Надлежни органи саопштили су да се даљи резултати очекују у наредним данима и седмицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана