Први пут у историји: Кима за предсједника не жели 0,09 одсто бирача

ГС
Foto: Njuzvik

На тамошњим регионалним, градским и окружним изборима Сјеверној Кореји странка Ким Џонг Уна, Великог вође и лидера те земље, није освојила све гласове, односно није однијела стопостотну побједу.

Тако нешто није се никада десило у историји ове земље која носи званични назив Демократска Народна Република Кореја (ДПРК).

Ким Џонг Ун појавио је на изборима заокружио на листићу себе и своју странку, а тамошњи медији извијестили су, како је то већ обичај, да је на бирачко мјесто стигао у пратњи своје сестре, Ким Џо Јонг.

„Када је цијењени Ким Џонг Ун стигао до гласачке кабине, радници комплекса, узбуђени што га виде на свом радном мјесту, стали су бурно клицати: ‘Хура!‘„, пренијели су сјевернокорејски медији.

Упркос владајућем режиму, како би се осигурало демократско право, на бирачким мјестима стоје двије кутије - зелена и црвена.

У прву се убацују гласачки листићи који се слажу с јединим понуђеним избором кандидата - Кимом; док се у црвену бацају листићи оних који се не слажу.

По први пут, ове године је у другој кутији било листића који броје чак 0,09 одсто гласова бирача на регионалним изборима односно 0,13 одсто када је ријеч о градским и окружним изборима.

Ове године изашло је и најмање бирача у историји те земље, „само“ 99,63 одсто. Власт Великог вође то објашњава чињеницом како су људи „на турнејама и океанима'.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана