Prvi put u istoriji: Kima za predsjednika ne želi 0,09 odsto birača

GS
Foto: Njuzvik

Na tamošnjim regionalnim, gradskim i okružnim izborima Sjevernoj Koreji stranka Kim Džong Una, Velikog vođe i lidera te zemlje, nije osvojila sve glasove, odnosno nije odnijela stopostotnu pobjedu.

Tako nešto nije se nikada desilo u istoriji ove zemlje koja nosi zvanični naziv Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

Kim Džong Un pojavio je na izborima zaokružio na listiću sebe i svoju stranku, a tamošnji mediji izvijestili su, kako je to već običaj, da je na biračko mjesto stigao u pratnji svoje sestre, Kim Džo Jong.

„Kada je cijenjeni Kim Džong Un stigao do glasačke kabine, radnici kompleksa, uzbuđeni što ga vide na svom radnom mjestu, stali su burno klicati: ‘Hura!‘„, prenijeli su sjevernokorejski mediji.

Uprkos vladajućem režimu, kako bi se osiguralo demokratsko pravo, na biračkim mjestima stoje dvije kutije - zelena i crvena.

U prvu se ubacuju glasački listići koji se slažu s jedinim ponuđenim izborom kandidata - Kimom; dok se u crvenu bacaju listići onih koji se ne slažu.

Po prvi put, ove godine je u drugoj kutiji bilo listića koji broje čak 0,09 odsto glasova birača na regionalnim izborima odnosno 0,13 odsto kada je riječ o gradskim i okružnim izborima.

Ove godine izašlo je i najmanje birača u istoriji te zemlje, „samo“ 99,63 odsto. Vlast Velikog vođe to objašnjava činjenicom kako su ljudi „na turnejama i okeanima'.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana