Протести се шире Америком

Б92
Протести се шире Америком

Фергусон, Њујорк - Другог дана немира у САД након одлуке да се полицајац који је убио црног тинејџера у Фергусону не оптужи, протести су се проширили на више од 170 градова.

Најврелија је атмосфера у Фергусону, гдjе су током ноћи власти послале још 2.200 припадника Националне гарде. Ипак, то није помогло да се ситуација смири.

Гарда са гас маскама и опремом за разбијање демонстрација прави кордоне по улицама, а испред градске скупштине је дошло до још једног директног сукоба са демонстрантима који су запалили полицијско возило.

Полиција је извела на критичне тачке оклопна возила, користи сузавац, а по први пут су на улицама и полицијски пси.

Објављено је и да "свако ко је на улицама може бити ухапшен", а у потjери за демонстрантима по споредним улицама помаже и један хеликоптер.

На друштвеним мрежама постоје наводи да је другог дана протеста ухапшено више десетина људи, али посљедња званична објава датира од јуче, када је ухапшено 80 особа.

Постоје наводи и да полиција у посљедњим сатима покушава да уклони новинаре са улица, под претњом хапшењем.

"Полиција присиљава ТВ екипе да се спакују у комбије и напусте поједине дјелове Фергусона", навео је на Твитеру репортер британског Гардијана.

Како јавља BBC, на улицама градова широм САД марширају хиљаде људи, а у Денверу и Портланду је полиција користила сузавац како би их растjерала.

У Њујорку је полиција саопштила да "оставља простор демонстрантима да дишу".

"Све док нису насилни и док не чине радње које стварају немир и страх и док нема вандализма, радићемо са њима, како бисмо им обезбjедили право да демонстрирају", рекао је комесар полиције Вилијам Братон.

CNN пише да се протести шире од обале до обале и да су људи на улицама Лос Анђелеса, Њујорка, Вашингтона, Чикага и других градова, као и да у неким има и нереда, пљачкања и сукоба са полицијом.

Највише проблема било је у Окланду, гдjе је разбијено неколико излога, више радњи је опљачкано, а неки путеви у граду су блокрани великим ломачама.

Блокада на путевима има и код Лос Анђелеса, гдjе су демонстранти кантама зауставили саобраћај на једној дионици ауто-пута. Полиција је саопштила да највише демонстраната има испред седишта полиције, али да нема већих немира.

"Људи су опкољени, нема никакве штете над имовином, пуштамо људе да користе своја уставна права", саопштила је полиција Лос Анђелеса.

У Минеаполису је један човјек колима улетио у групу демонстраната који су блокирали раскрсницу и лакше повредио једну жену, у Чикагу 200 припадника удружења Пројекат црне омладине је сјела испред канцеларије Рема Емануела и планира да тамо проведе 28 сати, док у Атланти више стотина људи протестује, а са разгласа одјекује пјесма "Fight the Power" чувеног реп бенда "Public Enemy".

Иначе, гњев демонстраната додатно је продубила изјава полицајца Дарена Вилсона, због ког су избили немири када је са 12 метака убио осамнаестогодишњег Афроамериканца Мајкла Брауна.

Полицајац Вилсон је рекао да му је жао због изгубљеног живота, али да му је савијест чиста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана