Процес опозива Трампа одгођен за фебруар

Срна
Процес опозива Трампа одгођен за фебруар

ВАШИНГТОН - Руководство америчког Сената сагласило се да ће процес опозива бившег предсједника Доналда Трампа одгодити до 8. фебруара.

Лидер већине у Сенату Чак Шумер сугерисао је да ће овим предсједник Джозеф Бајден добити додатно вријеме да изнесе свој програм који је раније најавио.

Трамп се суочава са опозивом на основу оптужби да је подстицао на насиље након што су његове присталице упале у зграду Конгреса 6. јануара.

“Сви желимо да ово ужасно поглавље наше историје буде иза нас, али јединство и опоравак могу доћи само уколико буде истине и одговорности и то је што ће овај процес донијети”, нагласио је Шумер.

Предсједавајућа Представничког дома Ненси Пелоси изјавила је раније да је иницијатива за опозив Трампа бити почетком седмице послата Сенату и то ће значити почетак процеса.

Међутим, руководство Сената постигло је сагласност да измијени регулативе и да одгоди почетак процеса за двије седмице.

Сенатор Мич Меконел тражио је почетак процеса у фебруару како би Трампов тим имао више времена за припрему случаја.

У Представничком дому прошле седмице изгласан је опозив Трампа, а у Сенату је потребна двотрећинска већина али није познато колико ће се представника Републиканске странке придружити демократама у гласању.

Уколико буде изгласан опозив, Трамп неће више моћи да се кандидује.

Трамп који је са функције предсједника отишао 20. јануара биће први шеф америчке државе који се суочава са опозивом након одласка из Бијеле куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана