Proces opoziva Trampa odgođen za februar

Srna
Proces opoziva Trampa odgođen za februar

VAŠINGTON - Rukovodstvo američkog Senata saglasilo se da će proces opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trampa odgoditi do 8. februara.

Lider većine u Senatu Čak Šumer sugerisao je da će ovim predsjednik Džozef Bajden dobiti dodatno vrijeme da iznese svoj program koji je ranije najavio.

Tramp se suočava sa opozivom na osnovu optužbi da je podsticao na nasilje nakon što su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa 6. januara.

“Svi želimo da ovo užasno poglavlje naše istorije bude iza nas, ali jedinstvo i oporavak mogu doći samo ukoliko bude istine i odgovornosti i to je što će ovaj proces donijeti”, naglasio je Šumer.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je ranije da je inicijativa za opoziv Trampa biti početkom sedmice poslata Senatu i to će značiti početak procesa.

Međutim, rukovodstvo Senata postiglo je saglasnost da izmijeni regulative i da odgodi početak procesa za dvije sedmice.

Senator Mič Mekonel tražio je početak procesa u februaru kako bi Trampov tim imao više vremena za pripremu slučaja.

U Predstavničkom domu prošle sedmice izglasan je opoziv Trampa, a u Senatu je potrebna dvotrećinska većina ali nije poznato koliko će se predstavnika Republikanske stranke pridružiti demokratama u glasanju.

Ukoliko bude izglasan opoziv, Tramp neće više moći da se kandiduje.

Tramp koji je sa funkcije predsjednika otišao 20. januara biće prvi šef američke države koji se suočava sa opozivom nakon odlaska iz Bijele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana