Пријети мањак жена на глобалном нивоу

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЛОНДОН - Мушкарци би у идућим годинама могли знатно бројчано да надмаше жене на глобалном нивоу због абортуса заснованих на полу.

Према новој студији објављено у часопису "БМЈ глобал хелт", глобална стабилност становништва могла би бити угрожена због склоности које доводе до абортуса у случајевима нерођених дјевојчица. 

Истраживачи напомињу да је неколико земаља од 70-тих година прошлог вијека имало искривљен бројчани омјер полова у корист дјечака и то због пренаталног "избора пола".

Процјењује се да би те земље до 2030. могле изгубити још 4,7 милиона жена, а до 2100. чак 22 милиона. Студија сугерише да би "искривљен бројчани омјер полова у многим народима могао утицати на дугорочну стабилност и одрживи друштвени развој".

У Великој Британији је због тога предложен закон којим се посебно забрањују абортуси засновани на полу дјетета, али још није изгласан. Такође, све више је абортуса одређених према полу у Сјеверној Ирској, која има најлибералнији закон за абортусе у Великој Британији. У Сјеверној Ирској абортус је дозвољен и до 12.

 

1

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана