Prijeti manjak žena na globalnom nivou

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

LONDON - Muškarci bi u idućim godinama mogli znatno brojčano da nadmaše žene na globalnom nivou zbog abortusa zasnovanih na polu.

Prema novoj studiji objavljeno u časopisu "BMJ global helt", globalna stabilnost stanovništva mogla bi biti ugrožena zbog sklonosti koje dovode do abortusa u slučajevima nerođenih djevojčica. 

Istraživači napominju da je nekoliko zemalja od 70-tih godina prošlog vijeka imalo iskrivljen brojčani omjer polova u korist dječaka i to zbog prenatalnog "izbora pola".

Procjenjuje se da bi te zemlje do 2030. mogle izgubiti još 4,7 miliona žena, a do 2100. čak 22 miliona. Studija sugeriše da bi "iskrivljen brojčani omjer polova u mnogim narodima mogao uticati na dugoročnu stabilnost i održivi društveni razvoj".

U Velikoj Britaniji je zbog toga predložen zakon kojim se posebno zabranjuju abortusi zasnovani na polu djeteta, ali još nije izglasan. Takođe, sve više je abortusa određenih prema polu u Sjevernoj Irskoj, koja ima najliberalniji zakon za abortuse u Velikoj Britaniji. U Sjevernoj Irskoj abortus je dozvoljen i do 12.

 

1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana