Престолонасљедник Салман одобрио убиство Кашогија

Срна
Престолонасљедник Салман одобрио убиство Кашогија

ВАШИНГТОН - Саудијски престолонасљедник Мухамед бин Салман одобрио је убиство саудијског новинара Џамала Кашогија у Истанбулу, показао је извјештај који је објавила Канцеларија директора америчке националне обавештајне службе.

У извјештају, са којег је данас скинута ознака повјерљивости, наводи се да је Салман одобрио операцију са циљем да се Кашоги “ухвати и убије”.

У документу се истиче да се та претпоставка заснива на чињеници да Салман у Саудијској Арабији има контролу над доношењем одлука, као и на томе да су у операцију били директно умијешани његов кључни савјетник и његови заштитници.

“Саудијски престолонасљедник од 2017. године потпуно контролише безбједносне и обавјештајне агенције у краљевини, те је врло невјероватно да би саудијски званичници извршили операцију такве природе без његовог одобрења”, истиче се у краћем извршном сажетку извјештаја.

Извјештај показује да је Салман сматрао Кашогија пријетњом за Саудијску Арабију и да је у великој мјери подржао употребу силе уколико је то потребно да се новинар ућутка.

Аутори документа пишу и да вјерују да су седморица људи, чија су имена објављена у извјештају, учествовали, наредили или били саучесници, односно одговорни за смрт Џамала Кашогија, у име Мухамеда бин Салмана.

У извјештају се наглашава да није познато да ли су умијешана лица унапријед знала да ће се операција завршити Кашогијевом смрћу, пренио је “Спутњик”.

Кашоги је убијен у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра 2018. године, након што је позван ради преузимања документа који му је био потребан за вјенчање. Његова вјереница, која је држављанин Турске, чекала га је испред зграде Конзулата.

Салман је признао да је одговоран за убиство Кашогија, јер се десило “под његовим надзором”, али је негирао да је наредио да се убије новинар, који је радио за амерички “Вашингтон пост” и отворено критиковао политику Ријада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана