Prestolonasljednik Salman odobrio ubistvo Kašogija

Srna
Prestolonasljednik Salman odobrio ubistvo Kašogija

VAŠINGTON - Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman odobrio je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, pokazao je izvještaj koji je objavila Kancelarija direktora američke nacionalne obaveštajne službe.

U izvještaju, sa kojeg je danas skinuta oznaka povjerljivosti, navodi se da je Salman odobrio operaciju sa ciljem da se Kašogi “uhvati i ubije”.

U dokumentu se ističe da se ta pretpostavka zasniva na činjenici da Salman u Saudijskoj Arabiji ima kontrolu nad donošenjem odluka, kao i na tome da su u operaciju bili direktno umiješani njegov ključni savjetnik i njegovi zaštitnici.

“Saudijski prestolonasljednik od 2017. godine potpuno kontroliše bezbjednosne i obavještajne agencije u kraljevini, te je vrlo nevjerovatno da bi saudijski zvaničnici izvršili operaciju takve prirode bez njegovog odobrenja”, ističe se u kraćem izvršnom sažetku izvještaja.

Izvještaj pokazuje da je Salman smatrao Kašogija prijetnjom za Saudijsku Arabiju i da je u velikoj mjeri podržao upotrebu sile ukoliko je to potrebno da se novinar ućutka.

Autori dokumenta pišu i da vjeruju da su sedmorica ljudi, čija su imena objavljena u izvještaju, učestvovali, naredili ili bili saučesnici, odnosno odgovorni za smrt Džamala Kašogija, u ime Muhameda bin Salmana.

U izvještaju se naglašava da nije poznato da li su umiješana lica unaprijed znala da će se operacija završiti Kašogijevom smrću, prenio je “Sputnjik”.

Kašogi je ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, nakon što je pozvan radi preuzimanja dokumenta koji mu je bio potreban za vjenčanje. Njegova vjerenica, koja je državljanin Turske, čekala ga je ispred zgrade Konzulata.

Salman je priznao da je odgovoran za ubistvo Kašogija, jer se desilo “pod njegovim nadzorom”, ali je negirao da je naredio da se ubije novinar, koji je radio za američki “Vašington post” i otvoreno kritikovao politiku Rijada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana