Преминуо након хапшења у САД, случај испливао мјесецима касније

Анадолија
Foto: Printscreen

Тридесетогодишњи Американац Анхело Куинто преминуо је три дана након што је ухапшен, а сумња се да би узрок смрти могло да буде полицијско насиље. Амерички медији пишу да су му полицајци током привођења притиснули врат и тако га држали пет минута.

Случај се десио 22. децембра 2020. године када су полицијски службеници у граду Антиох, у америчкој савезној држави Калифорнија, добили дојаву о свађи унутар породице. Полицајци су дошли у кућу те, без покушаја да саслушају о чему је ријеч, оборили Куинта на под, притиснули му врат и тако га држали пет минута. Три дана касније младић је преминуо у болници.

Породични адвокати за смрт Куинта, који је патио од депресије и параноје, оптужили су полицију, пише "ЦНН".

Адвокат Џон Л. Барис изјавио је да је Куинтова сестра Изабела Колинс назвала полицију јер се бојала да ће њен брат нанијети повреде њеној мајци. Иако је мајка успјела да смири сина, преман њеним ријечима, полицајци су по доласку у кући отели Куинта из њених руку, оборили га на под, потом кољеном притиснули његов врат и тако га држали пет минута.

Куинто је изгубио свијест а потом је пребачен у локалну болницу, али није успио да преживи.

На снимцима камере мобилног телефона његове сестре наводно се види како Куинто лежи на поду без покрета, потом како га на носилима пребацују у возило хитне помоћи, при чему му је лице обливено крвљу. Види се такође како му болничари раде масажу срца.

Адвокати наводе да скоро два мјесеца полиција није дала изјаву за медије по овом питању. Шериф округа Контра Коста касније је изјавио како је узрок Куинтове смрти још увијек нејасан те да ствар истражује окружно тужилаштво.

Случај Анхела Куинта десио се свега неколико мјесеци након што је на сличан начин страдао и Американац Џорџ Флојд, који је у мају 2020. ухапшен због наводног покушаја кориштења фалсификоване новчанице од 20 долара. Полицајци су му клечали на врату и он их је током девет минута молио да му омогуће да дише.

Флојд је преминуо од посљедица тог бруталног покушаја хапшења, а тај инцидент је покренуо талас антирасистичких протеста широм Америке и шире.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана