Прекид телекомуникација у Судану након војног удара

Танјуг
Foto: Танјуг

КАРТУМ - Телекомуникације су у прекиду у Судану, дан након што је војска преузела власт у државном удару, а званичник министарства здравља рекао да је седам људи убијено у сукобима између војника и уличних демонстраната.

Неименовани свjедок је рекао да су интернет и телефонске услуге озбиљно ограничене. Живот је у застоју у главном граду Картуму, гдjе су продавнице и услуге затворени, а неки путеви су и даље блокирани од стране војске након претежно мирне ноћи.

 Вођа државног удара генерал Абдел Фатах ал-Бурхан је распустио војно-цивилни Суверени савjет који је успостављен са задатком да води земљу ка демократији након свргавања аутократе Омара ал-Башира у народној побуни пре две године.

Бурхан је објавио увођење ванредног стања, наводећи да су оружане снаге потребне за заштиту безбjедности и сигурности. Обећао је да ће одржати изборе у јулу 2023. године.

Суданско удружење професионалаца, коалиција активиста која се побунила против Башира, позвала је на штрајк, а са звучника џамија у Картуму чуо се позив на генерални штрајк.

Суданско министарство информација, које је и даље лојално свргнутом премијеру Абдали Хамдоку, саопштило је на својој Фејсбук страници да прелазни устав само премијеру даје право да прогласи ванредно стање и да су акције војске злочин. Хамдок је и даље легитимна транзициона власт, наводи се у саопштењу тог министарства.

Хамдок, економиста и бивши високи званичник УН-а, приведен је и одведен на непознату локацију након што је одбио да изда саопштење којом подржава војни удар, саопштило је министарство информација.

Владе Сједињених Држава, Велике Британије и Норвешке осудиле су пуч у Судану, наводећи да су дубоко забринуте због ситуације у земљи. Упутиле су позив снагама безбjедности да ослободе оне који су незаконито приведени, наводи се у саопштењу америчког Стејт департмента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана