Prekid telekomunikacija u Sudanu nakon vojnog udara

Tanjug
Foto: Tanjug

KARTUM - Telekomunikacije su u prekidu u Sudanu, dan nakon što je vojska preuzela vlast u državnom udaru, a zvaničnik ministarstva zdravlja rekao da je sedam ljudi ubijeno u sukobima između vojnika i uličnih demonstranata.

Neimenovani svjedok je rekao da su internet i telefonske usluge ozbiljno ograničene. Život je u zastoju u glavnom gradu Kartumu, gdje su prodavnice i usluge zatvoreni, a neki putevi su i dalje blokirani od strane vojske nakon pretežno mirne noći.

 Vođa državnog udara general Abdel Fatah al-Burhan je raspustio vojno-civilni Suvereni savjet koji je uspostavljen sa zadatkom da vodi zemlju ka demokratiji nakon svrgavanja autokrate Omara al-Bašira u narodnoj pobuni pre dve godine.

Burhan je objavio uvođenje vanrednog stanja, navodeći da su oružane snage potrebne za zaštitu bezbjednosti i sigurnosti. Obećao je da će održati izbore u julu 2023. godine.

Sudansko udruženje profesionalaca, koalicija aktivista koja se pobunila protiv Bašira, pozvala je na štrajk, a sa zvučnika džamija u Kartumu čuo se poziv na generalni štrajk.

Sudansko ministarstvo informacija, koje je i dalje lojalno svrgnutom premijeru Abdali Hamdoku, saopštilo je na svojoj Fejsbuk stranici da prelazni ustav samo premijeru daje pravo da proglasi vanredno stanje i da su akcije vojske zločin. Hamdok je i dalje legitimna tranziciona vlast, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Hamdok, ekonomista i bivši visoki zvaničnik UN-a, priveden je i odveden na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje kojom podržava vojni udar, saopštilo je ministarstvo informacija.

Vlade Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške osudile su puč u Sudanu, navodeći da su duboko zabrinute zbog situacije u zemlji. Uputile su poziv snagama bezbjednosti da oslobode one koji su nezakonito privedeni, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana