Празнине у њемачкој војсци остаће све до 2030. године

Танјуг
Празнине у њемачкој војсци остаће све до 2030. године

БЕРЛИН - Њемачка војска не може да у потпуности попуни постојеће празнине све до 2030. године, изјавио је министар одбране Борис Писторијус.

-Сви знамо да постојеће празнине не могу бити у потпуности попуњене до 2030... Биће потребне године. Сви су свјесни тога - рекао је Писторијус у интервјуу за "Велт ам зонтаг", који је данас објављен.

Стручњаци оцјењују да је њемачка војска - Бундесвер - која је већ ослабљена због деценија недовољног улагања након завршетка Хладног рата, сада у још горем стању него пре годину јер оружје и муниција дати Украјини углавном још нису замијењени, наводи Ројтерс.

Писторијус је одбио да испоручи оружје Украјини из залиха Бундесвера преко најављених обавеза.

-Искрено речено, као и друге нације, имамо ограничен инвентар. Као савезни министар одбране, не могу све да поклоним - рекао је он.

Писторијус, који је именован за министра раније ове године, рекао је да је његов највиши приоритет повећање буџета за одбрану да би се достигао циљ НАТО-а од 2 одсто националног дохотка, са тренутно око 1,5 одсто.

-Ако се то покрене до краја овог засједања парламента, био бих задовољан - рекао је он.

Писторијус је додао да Њемачка, такође, планира поморску мисију у Индо-пацифичком региону наредне године и да интензивира своје партнерство са кључним земљама тог региона, као што су Јапан, Аустралија, Индија, Индонезија, Јужна Кореја и Сингапур.

Према његовим ријечима, слобода кретања европских пловила тамошњим морима се "сувише оспорава", преноси Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана