Praznine u njemačkoj vojsci ostaće sve do 2030. godine

Tanjug
Praznine u njemačkoj vojsci ostaće sve do 2030. godine

BERLIN - Njemačka vojska ne može da u potpunosti popuni postojeće praznine sve do 2030. godine, izjavio je ministar odbrane Boris Pistorijus.

-Svi znamo da postojeće praznine ne mogu biti u potpunosti popunjene do 2030... Biće potrebne godine. Svi su svjesni toga - rekao je Pistorijus u intervjuu za "Velt am zontag", koji je danas objavljen.

Stručnjaci ocjenjuju da je njemačka vojska - Bundesver - koja je već oslabljena zbog decenija nedovoljnog ulaganja nakon završetka Hladnog rata, sada u još gorem stanju nego pre godinu jer oružje i municija dati Ukrajini uglavnom još nisu zamijenjeni, navodi Rojters.

Pistorijus je odbio da isporuči oružje Ukrajini iz zaliha Bundesvera preko najavljenih obaveza.

-Iskreno rečeno, kao i druge nacije, imamo ograničen inventar. Kao savezni ministar odbrane, ne mogu sve da poklonim - rekao je on.

Pistorijus, koji je imenovan za ministra ranije ove godine, rekao je da je njegov najviši prioritet povećanje budžeta za odbranu da bi se dostigao cilj NATO-a od 2 odsto nacionalnog dohotka, sa trenutno oko 1,5 odsto.

-Ako se to pokrene do kraja ovog zasjedanja parlamenta, bio bih zadovoljan - rekao je on.

Pistorijus je dodao da Njemačka, takođe, planira pomorsku misiju u Indo-pacifičkom regionu naredne godine i da intenzivira svoje partnerstvo sa ključnim zemljama tog regiona, kao što su Japan, Australija, Indija, Indonezija, Južna Koreja i Singapur.

Prema njegovim riječima, sloboda kretanja evropskih plovila tamošnjim morima se "suviše osporava", prenosi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana