Потомак пакистанских имиграната нови лидер Шкотске

Г.С.
Потомак пакистанских имиграната нови лидер Шкотске

ЕДИНБУРГ - Нови лидер шкотских националиста је Хамза Јусеф, син пакистанског имигранта. Питање је у којој мјери тај, умногоме историјски избор, приближава сецесионисте њиховом циљу да придобију већу подршку за независност од кобних 48 одсто, која се не мијења у посљедњих девет година.

За Шкоте је данас први дан послије ере Николе Стурџен. Хамза Јусеф улази у канцеларију првог министра Шкотске и националистима поручује да ће их поново ујединити.

"Свечано обећавам и преузимам обавезу да ћу темељно прочешљати наше чланство, наш грађански покрет, и омогућити да наш замајац ка независности уђе у пету брзину. Људима у Шкотској је независност потребнија него икада. Ми ћемо бити генерација, која ће обезбједити независност за Шкотску", поручио је непосредно по избору, нови лидер  Шкотске националне партије Хамза Јусеф.

Избор Хамзе Јусефа за првог министра Шкотске тек треба да потврди парламент у Единбургу.

Иако за то постоји већина међу посланицима, лабуристи истичу да Јусеф нема мандат, јер је за њега гласало само 24.336 чланова његове странке, а не народ.

Стерџон у УН?

Нема одговора на питање шта је слиједећи корак Николе Стерџон, мада се у политичким кулоарима Лондона помињу Уједињене нације.

"Послије више од 35 година у политици, 24 године у овом парламенту, 16 година у влади и више од осам на мјесту прве министарке, вријеме је да Никола Стерџон политичарка уступи мало мјеста обичној особи. Вријеме је да на другачији начин допринесем идејама до којих ми је итекако стало као што су родна једнакост, брига о младима, климатска једнакост и увијек, све док посао не буде обављен, независност Шкотске", поручила је у опроштајном говору током засједања парламента у Холируду прва министарка Шкотске у оставци Никола Стерџон.

Приоритети новог лидера

Загрижени шкотски сецесионисти са скепсом гледају на листу приоритета новог лидера.

"Мој неодложни приоритет биће да на сваки начин заштитим сваког грађанина Шкотске од недаћа, које има наноси криза раста трошкова живота, да опоравим и реформишем наше здравство и друге виталне јавне службе, да подржим нашу привреду и омогућим шансу свакоме широм наше земље", најављује будући први министар Шкотске Хамза Јусеф.

Он је насљедник кога је Никола Стерџон сама изабрала, а владајући естаблишмент подржао.

Његова каријера и мандати у ресорима саобраћаја и здравства обилују контроверзама и гафовима.

Он ће бити први предсједник регионалне владе у Уједињеном Краљевству из редова муслиманске заједнице.

"Док је Мухамед Јусеф радио у фабрици машина за шивење 'Сингер' у Клејбанку, а Рахмат ел Бута поништавао возне карте у градском аутобусу у Глазгову, нису ни у најлуђим сновима могли да замисле да ће двије генерације касније њихов унук једног дана бити надомак положаја првог министра Шкотске. Треба да се поносимо што смо данас упутили поруку да боја коже или вјероисповијест нису препреке руковођењу земљом, коју сви сматрамо својим домом", поручује Јусеф.

Осипање националистичког чланства

Можда највећи изазов за новог лидера шкотских националиста је враћање расутог чланства.

Сер Кир Стармер позива их да се врате аутохтоном шкотском покрету тј. лабуристичком покрету, који је настао у овом дијелу земље, док торијевци, који су посљедњих деценија нашли упориште на југу Шкотске, желе да се прошире ка сјеверу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана