Potomak pakistanskih imigranata novi lider Škotske

G.S.
Potomak pakistanskih imigranata novi lider Škotske

EDINBURG - Novi lider škotskih nacionalista je Hamza Jusef, sin pakistanskog imigranta. Pitanje je u kojoj mjeri taj, umnogome istorijski izbor, približava secesioniste njihovom cilju da pridobiju veću podršku za nezavisnost od kobnih 48 odsto, koja se ne mijenja u posljednjih devet godina.

Za Škote je danas prvi dan poslije ere Nikole Sturdžen. Hamza Jusef ulazi u kancelariju prvog ministra Škotske i nacionalistima poručuje da će ih ponovo ujediniti.

"Svečano obećavam i preuzimam obavezu da ću temeljno pročešljati naše članstvo, naš građanski pokret, i omogućiti da naš zamajac ka nezavisnosti uđe u petu brzinu. Ljudima u Škotskoj je nezavisnost potrebnija nego ikada. Mi ćemo biti generacija, koja će obezbjediti nezavisnost za Škotsku", poručio je neposredno po izboru, novi lider  Škotske nacionalne partije Hamza Jusef.

Izbor Hamze Jusefa za prvog ministra Škotske tek treba da potvrdi parlament u Edinburgu.

Iako za to postoji većina među poslanicima, laburisti ističu da Jusef nema mandat, jer je za njega glasalo samo 24.336 članova njegove stranke, a ne narod.

Sterdžon u UN?

Nema odgovora na pitanje šta je slijedeći korak Nikole Sterdžon, mada se u političkim kuloarima Londona pominju Ujedinjene nacije.

"Poslije više od 35 godina u politici, 24 godine u ovom parlamentu, 16 godina u vladi i više od osam na mjestu prve ministarke, vrijeme je da Nikola Sterdžon političarka ustupi malo mjesta običnoj osobi. Vrijeme je da na drugačiji način doprinesem idejama do kojih mi je itekako stalo kao što su rodna jednakost, briga o mladima, klimatska jednakost i uvijek, sve dok posao ne bude obavljen, nezavisnost Škotske", poručila je u oproštajnom govoru tokom zasjedanja parlamenta u Holirudu prva ministarka Škotske u ostavci Nikola Sterdžon.

Prioriteti novog lidera

Zagriženi škotski secesionisti sa skepsom gledaju na listu prioriteta novog lidera.

"Moj neodložni prioritet biće da na svaki način zaštitim svakog građanina Škotske od nedaća, koje ima nanosi kriza rasta troškova života, da oporavim i reformišem naše zdravstvo i druge vitalne javne službe, da podržim našu privredu i omogućim šansu svakome širom naše zemlje", najavljuje budući prvi ministar Škotske Hamza Jusef.

On je nasljednik koga je Nikola Sterdžon sama izabrala, a vladajući establišment podržao.

Njegova karijera i mandati u resorima saobraćaja i zdravstva obiluju kontroverzama i gafovima.

On će biti prvi predsjednik regionalne vlade u Ujedinjenom Kraljevstvu iz redova muslimanske zajednice.

"Dok je Muhamed Jusef radio u fabrici mašina za šivenje 'Singer' u Klejbanku, a Rahmat el Buta poništavao vozne karte u gradskom autobusu u Glazgovu, nisu ni u najluđim snovima mogli da zamisle da će dvije generacije kasnije njihov unuk jednog dana biti nadomak položaja prvog ministra Škotske. Treba da se ponosimo što smo danas uputili poruku da boja kože ili vjeroispovijest nisu prepreke rukovođenju zemljom, koju svi smatramo svojim domom", poručuje Jusef.

Osipanje nacionalističkog članstva

Možda najveći izazov za novog lidera škotskih nacionalista je vraćanje rasutog članstva.

Ser Kir Starmer poziva ih da se vrate autohtonom škotskom pokretu tj. laburističkom pokretu, koji je nastao u ovom dijelu zemlje, dok torijevci, koji su posljednjih decenija našli uporište na jugu Škotske, žele da se prošire ka sjeveru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana