Постигнут договор о моторима са унутрашњим сагоријевањем

Срна
Постигнут договор о моторима са унутрашњим сагоријевањем

БЕРЛИН - Њемачка и ЕУ саопштиле су данас да су постигле споразум о будућности аутомобила са моторима са унутрашњим сагоријевањем и да ће регистровање модела са таквим моторима бити дозвољено и након 2035. године под условом да се користи климатски неутрално гориво.

Потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс написао је на “Твитеру” да је “постигнут споразум са Њемачком о будућој употреби е-горива у аутомобилима”, пренио је АП.

Њемачки министар саобраћаја Фолкер Висинг објавио је на “Твитеру” да је омогућено да возила са моторима са унутрашњим сагоријевањем која користе само климатски неутрална горива буду регистрована и послије 2035. године.

“Осигуравамо могућности за Европу очувањем важних опција за климатски неутралну и приступачну мобилност”, написао је Висинг.

Иницијални план земаља чланица ЕУ о новим стандардима за аутомобилске емисије угљен-диоксида одложен је због противљења Њемачке. ЕУ је жељела да забрани продају свих нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоријевањем од 2035. године.

Њемачка је захтијевала изузеће за аутомобиле који сагоревају е-горива, тврдећи да се таква горива могу производити кориштењем обновљиве енергије и угљеника из ваздуха како се у атмосферу не би избацивале додатне емисије гасова који мењају климу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана