Postignut dogovor o motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem

Srna
Postignut dogovor o motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem

BERLIN - Njemačka i EU saopštile su danas da su postigle sporazum o budućnosti automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i da će registrovanje modela sa takvim motorima biti dozvoljeno i nakon 2035. godine pod uslovom da se koristi klimatski neutralno gorivo.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans napisao je na “Tviteru” da je “postignut sporazum sa Njemačkom o budućoj upotrebi e-goriva u automobilima”, prenio je AP.

Njemački ministar saobraćaja Folker Vising objavio je na “Tviteru” da je omogućeno da vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem koja koriste samo klimatski neutralna goriva budu registrovana i poslije 2035. godine.

“Osiguravamo mogućnosti za Evropu očuvanjem važnih opcija za klimatski neutralnu i pristupačnu mobilnost”, napisao je Vising.

Inicijalni plan zemalja članica EU o novim standardima za automobilske emisije ugljen-dioksida odložen je zbog protivljenja Njemačke. EU je željela da zabrani prodaju svih novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Njemačka je zahtijevala izuzeće za automobile koji sagorevaju e-goriva, tvrdeći da se takva goriva mogu proizvoditi korištenjem obnovljive energije i ugljenika iz vazduha kako se u atmosferu ne bi izbacivale dodatne emisije gasova koji menjaju klimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana