Посмртни остаци диктатора биће премјештени 25. октобра

Срна
Посмртни остаци диктатора биће премјештени 25. октобра

Мадрид - Посмртни остаци шпанског диктатора Франциска Франка биће 25. октобра изнесени из Монументалног маузолеја “Долина палих”, а потом сахрањени на гробљу сјеверно од Мадрида.

Савјет министара је данас одобрио детаље ексхумације Франкових костију, након што је Врховни суд у Шпанији прошлог мјесеца одобрио њихово премјештање.

Маузолеј ће бити привремено затворен од сутра, како би се избјегло било какво ометање припрема за премјештање посмртних остатака шпанског диктатора.

У маузолеју се налазе тијела 34.000 Шпанаца који су погинули током грађанског рата, укључујући тијела републиканаца која су ту пренесена током Франкове владавине без одобрења чланова њихових породица.

Извор из шпанске Владе изјавио је да ће маузолеј бити привремено затворен усљед забринутости због могућности окупљања Франкових присталица и демонстраната.

Замјеник шпанског премијера Кармен Калво рекла је данас новинарима да ће ексхумација Франкових костију бити извршена 25. октобра, иако други извор из Владе Шпаније тврди да ће то, највјероватније, бити урађено између 18. и 22. октобра.

Детаљи операције биће саопштени члановима породице и медијима 48 часова прије ексхумације која ће бити затворена за јавност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана