Posmrtni ostaci diktatora biće premješteni 25. oktobra

Srna
Posmrtni ostaci diktatora biće premješteni 25. oktobra

Madrid - Posmrtni ostaci španskog diktatora Franciska Franka biće 25. oktobra izneseni iz Monumentalnog mauzoleja “Dolina palih”, a potom sahranjeni na groblju sjeverno od Madrida.

Savjet ministara je danas odobrio detalje ekshumacije Frankovih kostiju, nakon što je Vrhovni sud u Španiji prošlog mjeseca odobrio njihovo premještanje.

Mauzolej će biti privremeno zatvoren od sutra, kako bi se izbjeglo bilo kakvo ometanje priprema za premještanje posmrtnih ostataka španskog diktatora.

U mauzoleju se nalaze tijela 34.000 Španaca koji su poginuli tokom građanskog rata, uključujući tijela republikanaca koja su tu prenesena tokom Frankove vladavine bez odobrenja članova njihovih porodica.

Izvor iz španske Vlade izjavio je da će mauzolej biti privremeno zatvoren usljed zabrinutosti zbog mogućnosti okupljanja Frankovih pristalica i demonstranata.

Zamjenik španskog premijera Karmen Kalvo rekla je danas novinarima da će ekshumacija Frankovih kostiju biti izvršena 25. oktobra, iako drugi izvor iz Vlade Španije tvrdi da će to, najvjerovatnije, biti urađeno između 18. i 22. oktobra.

Detalji operacije biće saopšteni članovima porodice i medijima 48 časova prije ekshumacije koja će biti zatvorena za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana