Пољска тражи од Њемачке више од 800 милијарди долара одштете због нацистичких злочина

ГС
Foto: гс

Варшава успоставља специјални институт за истраживање чији ће задатак бити да проучи и процијени штету коју је нацистичка Њемачка нанијела Пољској, како би се затражила одштета од Берлина.

Ове информације је потврдио пољски премијер Матаусз Моравицки за њемачку новинску агенцију ДПА. Он је казао да је потписао документ прошле седмице којим је покренуто успостављање института, а који ће бити назван по истакнутом пољском борцу отпора Јану Карскију. Премијер је казао да је "тема још увијек на столу јер је Пољска лоше третирана и није добила никакву одштету".

Институт ће систематизирати различита постојећа истраживана те ће инсистирати на тврдњама против Њемачке.

Моравиецки је рекао да је специјална парламентарна комисија формирана 2017. године те да ће она објавити своје податке када је ријеч о одштети због окупације Пољске током Другог свјетског рада. Варшава ће свој случај презентовати цијелом свијету.

Према ранијим процјенама базираним на подацима из 1946. године, висина одштете износи 800 милијарди еура, но члан комисије је 2019. године рекао да би она могла бити већа од 887 милијарди еура. Исте године је Пољска обновила притисак на Њемачку због одштете, када се обиљежавала 80. годишњица од почетка Другог свјетског рата.

Варшава није једина која жели одштету од Берлина због убистава и уништавања. Грчка је у априлу обновила захтјев за одштету.

Њемачка инсистира да је проблем ријешен још 1990. године када се ујединила, односно када је потписан споразум Два плус четири између Источне и Западне Њемачке те савезника СССР-а, САД-а Велике Британије и Француске. У том споразуму се не спомиње одштета било какве врсте. Такођер, Пољска и Грчка нису биле потписнице споразума.

Берлин истиче и да је 1953. године Пољска Народна Република потписала одрицање од одштете с Њемаком Демократском Републиком, али пољска влада тврди да је то учињено под притиском Москве те да Пољска никад није одустала од одштете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана