Политико: Блинкен у Пекингу следеће недеље

ГС/Агенције
Политико: Блинкен у Пекингу следеће недеље

ВАШИНГТОН– Амерички државни секретар Ентони Блинкен планира да отпутује у Пекинг већ следеће недјеље, пише "Политико", позивајући се на основу упућених извора.

Путовање, за које Стејт департмент још увек финализује детаље, означиће прву посјету једног америчког званичника Кини на највишем нивоу још 2018. године, када је у Пекингу био тадашњи државни секретар Мајк Помпео.

Блинкен, који тренутно борави на Блиском истоку, на путу је да стигне у Пекинг, рекао један од два извора упознатих са распоредом, који су под условом анонимности говорили за амерички портал. Државни секретар САД је ове недјеље у Саудијској Арабији на више састанака, укључујући скуп земаља које се боре против терористичке групе Исламска држава.

Упитан за коментар о Блинкеновим плановима за пут Кину, портпарол Стејт департмента Ведант Пател саопштио је да "нема никаквог путовања у најави за секретара".

Кинеска амбасада у Вашингтону није потврдила Блинкенову предстојећу посјету Кини.

Портпарол Лиу Пенђу је саопштио да је „Кина отворена за дијалог са Сједињеним Државама.

Администрација у Вашингтону ради на обнављању дипломатске и војне комуникације на високом нивоу са Пекингом, након озбиљнијег нарушавања због инцидента са наводним кинеским шпијунским балоном у фебруару, који је оборен изнад САД. Блинкен је првобитно требало да посјети Кину неколико дана касније и тај пут је одложен због овог инцидента.

Један од циљева путовања помоћника државног секретара за источну Азију и Пацифик у Пекинг раније ове недеље, Данијела Критенбринка и вишег директора Савета за националну безбедност за питања Кине и Тајвана, Саре Беран, "био је да се постарају да линије комуникације остану отворене и да разговарају о потенцијалу за будуће посјете на вишем нивоу", саопштено је из Бијеле куће, наводи Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана