Politiko: Blinken u Pekingu sledeće nedelje

GS/Agencije
Politiko: Blinken u Pekingu sledeće nedelje

VAŠINGTON– Američki državni sekretar Entoni Blinken planira da otputuje u Peking već sledeće nedjelje, piše "Politiko", pozivajući se na osnovu upućenih izvora.

Putovanje, za koje Stejt department još uvek finalizuje detalje, označiće prvu posjetu jednog američkog zvaničnika Kini na najvišem nivou još 2018. godine, kada je u Pekingu bio tadašnji državni sekretar Majk Pompeo.

Blinken, koji trenutno boravi na Bliskom istoku, na putu je da stigne u Peking, rekao jedan od dva izvora upoznatih sa rasporedom, koji su pod uslovom anonimnosti govorili za američki portal. Državni sekretar SAD je ove nedjelje u Saudijskoj Arabiji na više sastanaka, uključujući skup zemalja koje se bore protiv terorističke grupe Islamska država.

Upitan za komentar o Blinkenovim planovima za put Kinu, portparol Stejt departmenta Vedant Patel saopštio je da "nema nikakvog putovanja u najavi za sekretara".

Kineska ambasada u Vašingtonu nije potvrdila Blinkenovu predstojeću posjetu Kini.

Portparol Liu Penđu je saopštio da je „Kina otvorena za dijalog sa Sjedinjenim Državama.

Administracija u Vašingtonu radi na obnavljanju diplomatske i vojne komunikacije na visokom nivou sa Pekingom, nakon ozbiljnijeg narušavanja zbog incidenta sa navodnim kineskim špijunskim balonom u februaru, koji je oboren iznad SAD. Blinken je prvobitno trebalo da posjeti Kinu nekoliko dana kasnije i taj put je odložen zbog ovog incidenta.

Jedan od ciljeva putovanja pomoćnika državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik u Peking ranije ove nedelje, Danijela Kritenbrinka i višeg direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za pitanja Kine i Tajvana, Sare Beran, "bio je da se postaraju da linije komunikacije ostanu otvorene i da razgovaraju o potencijalu za buduće posjete na višem nivou", saopšteno je iz Bijele kuće, navodi Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana