Полиција разбила турску банду, ухапшено 19 особа

Танјуг
Полиција разбила турску банду, ухапшено 19 особа

РИМ - Италијанска полиција је разбила турску криминалну организацију која је планирала терористичке акције и ухапсила 19 особа у Италији, Швајцарској, Њемачкој и Турској, саопштили су данас истражитељи из Милана.

“У операцији у којој су учествовале стотине полицајаца неутралисана је наоружана криминална банда која је планирала терористичке нападе”, наводи се у саопштењу, преноси агенција АНСА.

Међу осумњиченима је наводно и шеф банде, Бариш Бојун, 39-годишњи турски држављанин курдског поријекла и један од најтраженијих људи у Турској.

Осумњичени се суочавају са оптужбама које укључују убиства, терористичке нападе и удруживање у оружану групу у циљу спровођења терористичких напада.

Бојун је приведен у свом стану у граду Витербо, сјеверно од Рима, где му је након хапшења 2022. године у Риминију по међународној потјерници коју су издале турске власти у вези са оптужбама за убиство, злочиначко удруживање и кривична дела везана за оружје, одређен куćни притвор.

Бојун је одбацио оптужбе и у Италији је покренуо успјешан судски поступак против изручења Турској, рекавши да је мета прогона због свог курдског поријекла.

Међутим, истражитељи наводе да је Бојун из свог стана наставио да води криминалну мрежу активну у многим дијеловима Европе.

Сматра се да он стоји иза плана за напад бомбаша самоубице на турску фабрику алуминијума који је осујећен захваљујући информацијама које су размењивале италијанска и турска полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана