Policija razbila tursku bandu, uhapšeno 19 osoba

Tanjug
Policija razbila tursku bandu, uhapšeno 19 osoba

RIM - Italijanska policija je razbila tursku kriminalnu organizaciju koja je planirala terorističke akcije i uhapsila 19 osoba u Italiji, Švajcarskoj, Njemačkoj i Turskoj, saopštili su danas istražitelji iz Milana.

“U operaciji u kojoj su učestvovale stotine policajaca neutralisana je naoružana kriminalna banda koja je planirala terorističke napade”, navodi se u saopštenju, prenosi agencija ANSA.

Među osumnjičenima je navodno i šef bande, Bariš Bojun, 39-godišnji turski državljanin kurdskog porijekla i jedan od najtraženijih ljudi u Turskoj.

Osumnjičeni se suočavaju sa optužbama koje uključuju ubistva, terorističke napade i udruživanje u oružanu grupu u cilju sprovođenja terorističkih napada.

Bojun je priveden u svom stanu u gradu Viterbo, sjeverno od Rima, gde mu je nakon hapšenja 2022. godine u Riminiju po međunarodnoj potjernici koju su izdale turske vlasti u vezi sa optužbama za ubistvo, zločinačko udruživanje i krivična dela vezana za oružje, određen kućni pritvor.

Bojun je odbacio optužbe i u Italiji je pokrenuo uspješan sudski postupak protiv izručenja Turskoj, rekavši da je meta progona zbog svog kurdskog porijekla.

Međutim, istražitelji navode da je Bojun iz svog stana nastavio da vodi kriminalnu mrežu aktivnu u mnogim dijelovima Evrope.

Smatra se da on stoji iza plana za napad bombaša samoubice na tursku fabriku aluminijuma koji je osujećen zahvaljujući informacijama koje su razmenjivale italijanska i turska policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana