Полиција хапси продаваче и купце из "подземног" интернета

Срна
Полиција хапси продаваче и купце из "подземног" интернета

ЊУЈОРК/БРИСЕЛ - ФБИ, Европол и полиција из више земаља извели су операцију "Дисруптор", која је довела до хапшења 179 особа повезаних са злогласним "дарк вебом", а истраге трају и даље.

"Дарк веб" је врста подземног интернета путем којег се продају дрога, лијекови, оружје, те организују друге забрањене радње.

Путем ове нелегалне онлајн трговине наручују се и убиства.

Приликом хапшења и претреса заплијењено је и више од 6,5 милиона долара (у класичним, али и криптовалутама) те дрога намијењена за продају.

Операција "Дисруптор" наставак је операције која је покренута још у првој половини прошле године када је "пала" друга највећа илегална онлајн трговина на "дарк вебу", позната као "Вол стрит маркет".

Истражиоци су успјели да дођу до бројних важних информација и података.

Највише ухапшених је из САД (121 особа), а "пали" су и криминалци из Њемачке, Холандије, Велике Британије, Аустрије и Шведске.

ФБИ наводи да је "дарк веб" савршена комбинација традиционалних криминалних активности свих врста, те модерне и софистициране технологије, која доноси висок ниво безбједности за криминалце.

Стручњаци су остали шокирани када су схватили током истрага да се на "дарк вебу" продаје чак 15 милијарди украдених лозинки.

Осим гашења нелегалних онлајн трговина, из Европола наводе да сада могу пронаћи и појединачне криминалце који путем њих продају илегалне производе, али и купце тих производа, преноси портал "Вајред".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана