Policija hapsi prodavače i kupce iz "podzemnog" interneta

Srna
Policija hapsi prodavače i kupce iz "podzemnog" interneta

NjUJORK/BRISEL - FBI, Evropol i policija iz više zemalja izveli su operaciju "Disruptor", koja je dovela do hapšenja 179 osoba povezanih sa zloglasnim "dark vebom", a istrage traju i dalje.

"Dark veb" je vrsta podzemnog interneta putem kojeg se prodaju droga, lijekovi, oružje, te organizuju druge zabranjene radnje.

Putem ove nelegalne onlajn trgovine naručuju se i ubistva.

Prilikom hapšenja i pretresa zaplijenjeno je i više od 6,5 miliona dolara (u klasičnim, ali i kriptovalutama) te droga namijenjena za prodaju.

Operacija "Disruptor" nastavak je operacije koja je pokrenuta još u prvoj polovini prošle godine kada je "pala" druga najveća ilegalna onlajn trgovina na "dark vebu", poznata kao "Vol strit market".

Istražioci su uspjeli da dođu do brojnih važnih informacija i podataka.

Najviše uhapšenih je iz SAD (121 osoba), a "pali" su i kriminalci iz Njemačke, Holandije, Velike Britanije, Austrije i Švedske.

FBI navodi da je "dark veb" savršena kombinacija tradicionalnih kriminalnih aktivnosti svih vrsta, te moderne i sofisticirane tehnologije, koja donosi visok nivo bezbjednosti za kriminalce.

Stručnjaci su ostali šokirani kada su shvatili tokom istraga da se na "dark vebu" prodaje čak 15 milijardi ukradenih lozinki.

Osim gašenja nelegalnih onlajn trgovina, iz Evropola navode da sada mogu pronaći i pojedinačne kriminalce koji putem njih prodaju ilegalne proizvode, ali i kupce tih proizvoda, prenosi portal "Vajred".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana