Подваријанте омикрона убрзано се шире Америком

Srna
Foto: AP

ВАШИНГТОН- Подваријанте соја омикрон вируса корона БА.4 и БА.5, које се убрзано шире, заједно чине око 52 одсто свих случајева инфекције вирусом корона у САД, у периоду до 25. јуна, саопштио је Амерички цетнар за контролу и превенцију болести /ЦДЦ/. Ове подваријанте чиниле су више од једне трећине случајева у САД, у седмици до 18. јуна.

Оне су придодате на мониторинг листу Свјетске здравствене организације /СЗО/ у марту као забрињавајуће варијанте.

Неколико произвођача вакцина укључујући "Фајзер", "Модерна" и "Новавакс" тестирају верзије својих вакцина у циљу боље отпорности на сој омикрон.

"Фајзер" и "Модерна" кажу да њихове нове вакцине такође дјелују против подваријанти, иако заштита није јака као против БА.1.

Спољни стручњаци америчке Управе за храну и лијекове састали су се данас да разговарају о томе да ли да се промијени дизајн вакцина против ковида 19 у циљу борбе против будућих сојева.

БА.4 је чинио 15,7 одсто варијанти у САД за недјељу до 25. јуна, док је БА.5 чинио 36,6 одсто варијанти, према процјенама ЦДЦ-а.

Седмодневни покретни просјек случајева ковида 19 у САД износио је 101.378 до 25. јуна, што је 2,9 одсто више него седам дана раније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана