Podvarijante omikrona ubrzano se šire Amerikom

Srna
Foto: AP

VAŠINGTON- Podvarijante soja omikron virusa korona BA.4 i BA.5, koje se ubrzano šire, zajedno čine oko 52 odsto svih slučajeva infekcije virusom korona u SAD, u periodu do 25. juna, saopštio je Američki cetnar za kontrolu i prevenciju bolesti /CDC/. Ove podvarijante činile su više od jedne trećine slučajeva u SAD, u sedmici do 18. juna.

One su pridodate na monitoring listu Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u martu kao zabrinjavajuće varijante.

Nekoliko proizvođača vakcina uključujući "Fajzer", "Moderna" i "Novavaks" testiraju verzije svojih vakcina u cilju bolje otpornosti na soj omikron.

"Fajzer" i "Moderna" kažu da njihove nove vakcine takođe djeluju protiv podvarijanti, iako zaštita nije jaka kao protiv BA.1.

Spoljni stručnjaci američke Uprave za hranu i lijekove sastali su se danas da razgovaraju o tome da li da se promijeni dizajn vakcina protiv kovida 19 u cilju borbe protiv budućih sojeva.

BA.4 je činio 15,7 odsto varijanti u SAD za nedjelju do 25. juna, dok je BA.5 činio 36,6 odsto varijanti, prema procjenama CDC-a.

Sedmodnevni pokretni prosjek slučajeva kovida 19 u SAD iznosio je 101.378 do 25. juna, što je 2,9 odsto više nego sedam dana ranije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana