Почиње историјско суђење Трампу

Танјуг
Почиње историјско суђење Трампу

ВАШИНГТОН - Суђење бившем америчком предсједнику Доналду Трампу почиње данас пред окружним судом на Мехнетну у Њујорку и биће то прво суђење једном америчком предсједнику у историји.

Трампa теретe да је фалсификовао пословна документа када је порно глумици Сторми Данијелс, преко свог адвоката, платио 130.000 долара како не би јавно говорила о њиховој наводној афери.

Трамп је све оптужбе негирао и оцијенио их као политички мотивисане, пише Глас Америке.

Оптужница коју је подигао тужилац Алвин Браг, у 34 тачке терети Трампа за фалсификовање пословних докумената и прва је оптужница за кривично дјело против једног америчког предсједника.

Тужилаштво тврди да је Трамп фалсификовањем ових докумената заправо желио да прикрије утицај на изборну кампању 2016, односно умањи штету која би настала откривањем наводних афера.

Према наводима тужилаштва, Трамп је преко свог тадашњег адвоката Мајкла Коена платио 130.000 долара порно глумици Сторми Данијелс, чије је право име Стефани Клифорд, како у јавности не би говорила о њиховој наводној афери.     

Трамп је тај новац у пословним књигама приказао као трошкове за адвоката.

Трампови адвокати су рекли да је дао новац Данијелс како би себе, своју компанију и породицу поштедио јавног срамоћења, а не да би спасио своју кампању.

Оптужница је подигнута у марту 2023. године, а почетак суђења био је заказан за 25. март ове године, али је више пута одлаган јер је Трампов тим тражио још времена за прикупљање додатне документације.

Процес данас треба да почне избором 12-очлане пороте, која ће одлучити да ли је Трамп крив по тачкама оптужнице, што ће, како се оцјењује, бити велики изазов за судије, адвокате и поротнике, будући да је ријеч о историјском случају високог профила.

Пошто је вријеђао ћерку судије, Трамп је добио судску забрану да јавно говори о учесницима у овом поступку и њиховим породицама.

Није познато да ли ће Трамп присустовати првом рочишту, али се од њега очекује да се појављује пред њујоршким судом у овом процесу, док води кампању за предсједничке изборе у новембру.

Његов бивши адвокат и некадашња десна рука, Мајкл Коен, требало би да свједочи у овом процесу, а он је раније признао да је постојала шема исплаћивања новца Данијелс.

Сторми Данијелс је такође рекла да очекује позив за свједочење у овом процесу.

Бивши предсједник би за кривично дело фалсификовања пословних докумената могао да добије казну до четири године затвора.

Да би Трамп био проглашен кривим, тужилаштво мора да докаже да је не само фалсификовао пословна документа, што би био прекршај, већ да је тиме желио да прикрије друго кршење закона, што је кривично дјело.

Чак и да Трамп буде проглашен кривим и оде у затвор, то га неће формално онемогућити да учествује у трци за предсједника 5. новембра, наводи Глас Америке.

Против Трампа се воде још два федерална кривична поступка, због незаконитог руковања повјерљивим документима и покушаја да преокрене резултате избора 2020. у своју корист, као и кривични поступак у Џорџији због покушаја да утиче на резултате у тој држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана