Почео скуп у Давоси, дошао и Трамп

Срна
Почео скуп у Давоси, дошао и Трамп

ДАВОС - Главна тема економског форума који је почео у Давосу су климатске промјене, а на скупу је, након прошлогодишњег изостанка, и амерички предсједник Доналд Трамп.

На скупу светских лидера Србију представља предсједник Александар Вучић, који ће учествовати на сесији "Дипломатски дијалог о западном Балкану".

Три хиљаде политичких, економских и технолошких лидера из цијелог свијета се окупило да разговара о привреди, технологији, али прије свега о глобалном загријавању, због чега је овогодишњи скуп добио неформални назив "климатски Давос".

Клаус Шваб, који је прије педесет година основао Свјетски економски форум, писао је уочи скупа учесницима са молбом да се посвете смањивању емисије угљен-диоксида.

Алијанса великих инвеститора, банака, пензионих, инвестиционих и хеџ фондова намјерава да на скупу у Давосу саопшти своју одлуку.

Наиме, они намјеравају да до 2050. године сав свој инвестициони капитал, око 6.000 милијарди долара, преусмјере у зелену индустрију и пројекте смањења емисије штетних гасова.

Још се не зна како ће на зелену тематику реаговати предсједник САД Доналд Трамп.

"Видјећемо шта ће нам Трамп рећи. Унапријед се радујемо, јер је ово глобална конференција. Велики нагласак стављамо на глобална питања, а клима је кључно глобално питање у овом тренутку", рекао је Шваб.

Трамп прошле године није био у Давосу, јер са демократским Конгресом није могао да се сагласи око трошкова путовања, али овог пута је дошао.

Присуство сваког америчког предсједника мијења изглед скупа.

Прошле године обезбјеђење је било опуштено, али ове године комплекс окружује 5.000 полицајаца и неколико хиљада војника по околним шумама.

Обезбјеђење ће Швајцарску коштати девет милиона франака за полицију и 32 милиона за војску.

Србију на скупу представља председник Александар Вучић, који је рекао да је за Србију веома важно да у Давосу буде добро представљена, преноси РТС.

Током дводневног боравка, предсједник Србије имаће и низ билатералних сусрета са свјетским званичницима, привредницима и представницима финансијских институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана