Počeo skup u Davosi, došao i Tramp

Srna
Počeo skup u Davosi, došao i Tramp

DAVOS - Glavna tema ekonomskog foruma koji je počeo u Davosu su klimatske promjene, a na skupu je, nakon prošlogodišnjeg izostanka, i američki predsjednik Donald Tramp.

Na skupu svetskih lidera Srbiju predstavlja predsjednik Aleksandar Vučić, koji će učestvovati na sesiji "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu".

Tri hiljade političkih, ekonomskih i tehnoloških lidera iz cijelog svijeta se okupilo da razgovara o privredi, tehnologiji, ali prije svega o globalnom zagrijavanju, zbog čega je ovogodišnji skup dobio neformalni naziv "klimatski Davos".

Klaus Švab, koji je prije pedeset godina osnovao Svjetski ekonomski forum, pisao je uoči skupa učesnicima sa molbom da se posvete smanjivanju emisije ugljen-dioksida.

Alijansa velikih investitora, banaka, penzionih, investicionih i hedž fondova namjerava da na skupu u Davosu saopšti svoju odluku.

Naime, oni namjeravaju da do 2050. godine sav svoj investicioni kapital, oko 6.000 milijardi dolara, preusmjere u zelenu industriju i projekte smanjenja emisije štetnih gasova.

Još se ne zna kako će na zelenu tematiku reagovati predsjednik SAD Donald Tramp.

"Vidjećemo šta će nam Tramp reći. Unaprijed se radujemo, jer je ovo globalna konferencija. Veliki naglasak stavljamo na globalna pitanja, a klima je ključno globalno pitanje u ovom trenutku", rekao je Švab.

Tramp prošle godine nije bio u Davosu, jer sa demokratskim Kongresom nije mogao da se saglasi oko troškova putovanja, ali ovog puta je došao.

Prisustvo svakog američkog predsjednika mijenja izgled skupa.

Prošle godine obezbjeđenje je bilo opušteno, ali ove godine kompleks okružuje 5.000 policajaca i nekoliko hiljada vojnika po okolnim šumama.

Obezbjeđenje će Švajcarsku koštati devet miliona franaka za policiju i 32 miliona za vojsku.

Srbiju na skupu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je za Srbiju veoma važno da u Davosu bude dobro predstavljena, prenosi RTS.

Tokom dvodnevnog boravka, predsjednik Srbije imaće i niz bilateralnih susreta sa svjetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana